22 Mayıs 2009 Cuma

ΟΜΟΓΛΩΣΣΟΣ ΤΥΠΟΣ - ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

« Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ» ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ

Η Σούλα Μπόζη, απόφοιτος του Ζαππείου Παρθεναγωγείου, προσήλθε στη μητέρα σχολή να τιμήσει « τις εκδηλώσεις των 130 χρόνων », στις 2 Δεκεμβρίου 2005, με τη διάλεξη που είχε θέμα: Τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά της Ανατολής.
...Το τραπέζι δεν αποβλέπει μόνο στον κορεσμό της πείνας, αλλά στοχεύει στην ανθρώπινη επικοινωνία...
Επικοινώνησαν μικροί- μεγάλοι, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί γύρω από το τραπέζι διαλόγου περί γεύσεων της κ.Μπόζη. Η δίγλωσση παρουσίαση στην ελληνική και τουρκική από την ομιλήτρια, έδωσε αφορμή στους τουρκόφωνους εκπαιδευτικούς της σχολής, αλλά και στους αραβόφωνους γονείς να συμβάλλουν στο οδοιπορικό αυτό
« γεύσεων». Οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα φτιαγμένα σύμφωνα με τη συνταγή της πολίτικης κουζίνας, από τις μητέρες των μαθητών στο φινάλε της εκδήλωσης, θύμιζε την ταινία του Τάσου Μπουλμέτη, στην οποία η συγγραφέας συνεργάστηκε ως ειδική σύμβουλος.
Το δεκαήμερο αυτό η κ. Μπόζη ήταν στην Πόλη, πάλι ως σύμβουλος, για τα γυρίσματα της ταινίας «Οι μάγισσες της Σμύρνης», -το γνωστό έργο της Μεϊμαρίδου που έχει μεταφραστεί και στην τουρκική γλώσσα-.
Η ερευνήτρια- λαογράφος και συγγραφέας, μας ανήγγειλε ότι, η βιβλιοπαρουσίαση του τελευταίου της έργου « Τα μικρασιατικά γλυκά», θα γίνει στις 12 Δεκεμβρίου 2005 και ώρα 18:00, στο ..........
Της ευχόμαστε επιτυχίες στο έργο της και την ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθεί η συνταγή της κ.Μπόζη για ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ, (σε όσους δεν πρόλαβαν να τα δοκιμάσουν):

2 ½ ποτήρια ελαιόλαδο 200 γρ. σιμιγδάλι
¾ του ποτηριού χυμό πορτοκαλιού 1 κουταλάκι κανέλα
1 ποτήρι του κρασιού ζάχαρη 150 γρ.καρύδια κοπανισμένα
3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ Για το σιρόπι: 2 ποτήρια ζάχαρη
2 κουταλάκια σόδα 2 κουταλιές μέλι
1 ποτηράκι κονιάκ ή ρακί 100 γρ. καρύδια κοπανισμένα
1 κιλό αλεύρι κανέλα
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και τα ζυμώνουμε. Πλάθουμε τα φοινίκια και τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί. Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.
Για το σιρόπι, βράζουμε 2 ποτήρια ζάχαρη, 3 ποτήρια νερό και 2 κουταλιές μέλι. ΄Οταν δέσει, το αποσύρουμε από τη φωτιά και βάζουμε τα κρύα φοινίκια μέσα στο σιρόπι, ανά 10 κομμάτια, επί 2-3 λεπτά. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε πιατέλα. Τα πασπαλίζουμε με κανέλα και κοπανισμένα καρύδια.
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ « Ζαππίδα »

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder